e-Dnevnik za nastavnike - CARNET (2024)

Što učiniti kada token ne radi?

Tokeni nisu predviđeni za češće generiranje brojeva bez upisa u aplikaciju. U slučaju da se pogreškom nekoliko desetaka puta pritisne gumb za generiranje broja te je nakon toga token prestao ispravno raditi, molimo da kontaktirate helpdesk@skole.hr. U slučaju da je token u potpunosti prestao raditi, školski administrator korisniku treba dodijeliti novi token.

Zašto sustav automatski odjavljuje korisnike nakon 45 minuta?

Ta funkcionalnost uvedena je iz sigurnosnih razloga s obzirom na to da školski sat traje 45 minuta te je u tome vremenu potrebno unijeti podatke u aplikaciju. U slučaju potrebe za dodatnim vremenom, korisnik se treba ponovno prijaviti.

Je li moguće unijeti pisanu provjeru kao kriterij koji će učenicima onemogućiti da taj dan odgovaraju više od jedanput?

U danu kada piše pisanu provjeru, učenik može biti usmeno provjeravan samo iz jednoga nastavnog predmeta, odnosno iz dva nastavna predmeta ako taj dan nema pisanih provjera.

Kako obrisati nastavnika iz e-Dnevnika?

Za uklanjanje nastavnika iz škole potrebno je u administraciji korisnika odabrati djelatnika kojeg je potrebno ukloniti te zatim iz izbornika odabrati opciju “Ukloni korisnika”. Tako će nastavnik biti uklonjen iz škole te neće imati mogućnost prijaviti se u e-Dnevnik za školu iz koje je obrisan.

Što učiniti ako se nastavnik ne uspijeva prijaviti u e-Dnevnik?

U tome slučaju potrebno je da administrator za njega provjeri sljedeće:

  • nalazi li se profesor na popisu nastavnika
  • je li u njegovim podacima ispravno upisano korisničko ime (ime.prezime@skole.hr) i je li se njime nastavnik prijavljivao u sustav
  • provjeriti ima li unesen token i jesu li svi brojevi dobro upisani.

Ako nakon provjere spomenutoga i dalje bude poteškoća, molimo da kontaktirate helpdesk@skole.hr.

Što učiniti ako se učenik ne može prijaviti na stranici https://ocjene.skole.hr?

Dva su moguća razloga neuspješne prijave. Prvi je da učenikova škola nije uključena u e-Dnevnik te samim time nema mogućnost pristupa stranici, a drugi je da su mu neispravni korisnički podaci koje je dobio u školi ili OIB. Ako je škola uključena u projekt e-Dnevnika, trebali bi se moći prijaviti na portal ocjene.skole.hr.

Popis škola koje su uključene možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Nakon što utvrdite da je škola uključena u e-Dnevnik, najbolje bi bilo otkloniti sumnju da je problem u internetskom pregledniku koji koristite. Na portal ocjene.skole.hr ne pokušavajte se prijaviti putem drugoga internetskog preglednika (Mozilla Firefox, Google Chrome…). Ako prijava i dalje nije moguća, a podaci su ispravni, potrebno je da administrator e-Dnevnika u školi provjeri ispravnost vašega OIB-a u e-Dnevniku, e-Matici i HUSO sustavu. Bitno je da je OIB ispravan u svim trima sustavima kako bi se korisnik mogao uspješno prijaviti na portal. Ako nijedan od navedenih prijedloga ne otkloni vašu poteškoću, molimo da kontaktirate helpdesk@skole.hr.

Kako evidentirati učenika koji se ispisao iz razreda, treba li ga brisati?

Učenici koji su pohađali nastavu barem jedan dan ne brišu se s popisa učenika razrednog odjela. Potrebno je samo da razrednik u administraciji razreda učenika označi s “neaktivan” za ono polugodište u kojem je ispisan. Ako se učenik ispisao iz razreda u prvome polugodištu, potrebno je označiti da je neaktivan i prvo i drugo polugodište. Ako se učenik ispisao u drugom polugodištu, potrebno je označiti da je u prvom polugodištu aktivan, a u drugom neaktivan.

Kako aktivirati mToken?

Prije upotrebe aplikacije mToken, potrebno ju je aktivirati. Podatke za aktivaciju možete generirati na CARNET mToken portalu koji je dostupan na poveznici https://mtoken.carnet.hr. mToken možete aktivirati i zamolbom na e-poštu adrese helpdesk@skole.hr. U zamolbi je potrebno navesti ime i prezime osobe, broj mobitela, OIB te HUSO elektronički identitet osobe čiji je mToken potrebno aktivirati. Zamolbu je potrebno poslati s vaše službene adrese e-pošte (@skole.hr).

Što učiniti ako nastavnik želi unijeti ocjenu stariju od mjesec dana?

Nastavnici ne mogu unositi ocjene starije od mjesec dana. Mogućnost unosa takvih ocjena ima samo razrednik. Razrednik to može učiniti tako da u “Imeniku” odabere željenoga učenika i predmet iz kojega želi unijeti ocjenu. Nakon toga potrebno je odabrati izbornik u gornjemu desnom kutu i opciju “Višestruki unos”. Na taj je način moguće unijeti ocjene starije od mjesec dana.

Nemogućnost prijave u e-Dnevnik u vezi s postavkama datuma / vremena / vremenske zone

Tablet računala, desktop računala i laptopi moraju imati ispravno postavljen datum, vrijeme ili vremensku zonu. Ako e-Dnevnik aplikacija primijeti neispravne postavke, trebala bi se prikazati poruka: „Prijava nije uspjela zbog neispravnih postavki datuma i vremena na računalu ili uređaju kojim pokušavate pristupiti”. Molimo vas da koristite automatske postavke datuma, vremena i vremenske zone ili postavite ispravan datum, vrijeme i vremensku zonu Sarajevo, Skopje, Warsaw ili Zagreb, osvježite stranicu i pokušate se ponovno prijaviti. Potrebno je provjeriti ispravnost postavki na uređaju kod nastavnika kojima se prikazuje ta poruka te ugasiti sve kartice (Tab) u internetskom pregledniku, zatvoriti preglednik i ponovo pokušati prijavu.

Koja su vremenska ograničenja u e-Dnevniku?

Nastavnik može obrisati unesenu ocjenu unutar 45 minuta. Unos ocjene moguć je od prvoga dana u prethodnome mjesecu do trenutačnoga datuma. Ocjenu nije moguće unijeti za nedjelju. Razrednik može unijeti ocjene i za više od mjesec dana unatrag koristeći opciju “Višestruki unos”. Brisanje nastavne jedinice i izostanaka moguće je unutar 48 sati. Administrator e-Dnevnika može u bilo kojemu trenutku obrisati uneseni podatak, odnosno nije određeno vremensko ograničenje za brisanje podatka za korisnike koji su administratori. Unos sata nije vremenski ograničen. Nastavni sati uneseni 14 ili više dana od datuma održanoga sata u pojedinim izvještajima bit će označeni žutom bojom. Brisanje unesene aktivnosti za produženi boravak moguće je unutar 48 sati. Izmjena aktivnosti koja je već unesena nije vremenski ograničena. Brisanje i izmjenu može napraviti nastavnik koji je ocjenu unio. Poruka e-pošte o izostanku učenika šalje se idući dan u 7:30 ujutro. Podaci prikazani unutar e-Dnevnika za učenike prikazuju se bez vremenskoga odstupanja.

Kako evidentirati grupnu zamjena za razrednu nastavu?

Kod unosa grupne zamjene za predmete razredne nastave u nižim razredima osnovne škole pri odabiru predmeta moguće je odabrati predmet „Razredna nastava“. Odabir ovog predmeta moguć je samo za učitelje razredne nastave. Kao zamjenu za ovaj predmet moguće je unijeti samo učitelje razredne nastave kojima je dodano da predaju predmete razredne nastave. Ako ste odabrali predmet Razredna nastava zamjena će biti dodana za odabrani razred za predmete razredne nastave (Hrvatski, Likovni, Glazbeni, Matematika, Priroda i društvo te TZK).

Kako učeniku promijeniti program?

Učeniku je prvo potrebno promijeniti program unutar e-Matice prema uputama dostupnima u sustavu e-Matica u kartici “Pomoć” -> “Upute PDF” -> “Obrazovni podaci učenika”.Nakon promjene programa u e-Matici, potrebno je odabrati “Imenik” -> “Desni izbornik” -> “Administracija učenika” -> “Desni izbornik” -> “Povuci iz e-Matice”. Nakon toga je potrebno odabrati “Prenesi učenike u e-Dnevnik” kako bi se novi program učenika prenio u e-Dnevnik. Ako novi program učenika nema nijedan drugi učenik u razrednome odjelu, onda je potrebno u izborniku “Administracija predmeta” za pojedine predmete dodijeliti novi program. Novi program moguće je dodijeliti za postojeći predmet tako da se odabere željeni predmet te nakon toga “Uredi”. U novootvorenome prozoru bit će moguće odabrati novi program. Nakon dodavanja novoga predmeta u izborniku “Administracija predmeta” potrebno je odabrati “Administracija učenika” te nakon toga željenog učenika i “Predmeti”. U navedenome izborniku potrebno je predmetima učenika promijeniti program. Navedeno je moguće klikom na pojedini predmet te nakon toga “Promijeni smjer”. U novootvorenome prozoru bit će moguće odabrati novi program od učenika.

Kada je za svaki učenikov predmet postavljen novi program, onda je potrebno odabrati “Osobni podaci” i ukloniti stari učenikov program.

Je li moguće koristiti u isto vrijeme mToken i fizički token za prijavu u e-Dnevnik?

Nije moguće koristiti u isto vrijeme aplikaciju mToken i fizički token. Korisnik se treba odlučiti hoće li za prijavu u e-Dnevnik koristiti fizički token ili besplatnu aplikaciju mToken.

Postoji li u e-Dnevniku funkcionalnost za prikaz ocjena iz druge škole ili drugoga razreda ako je učenik tijekom školske godine promijenio školu ili razred?

Ako je učenik tijekom školske godine promijenio školu ili je u istoj školi promijenio razred, moguće je pregledati njegove ocjene iz druge škole ili razreda. Uvid u ocjene iz druge škole moguć je samo ako ta škola koristi e-Dnevnik. Kako bi razrednik mogao pregledati te ocjene, potrebno je odabrati učenika u imeniku te nakon toga izbornik u gornjemu desnom dijelu sučelja. Iz izbornika je potrebno odabrati opciju “Ocjene iz drugog razreda”.

Može li razrednik promijeniti status izostanka koji je već ažurirao?

Da, trebate odabrati dnevnik rada te zatim radni dan u koji je unesen izostanak koji želite promijeniti. Potrebno je zatim kliknuti na izbornik u gornjemu desnom kutu i odabrati opciju “Uredi dan”. Nakon toga trebate odabrati izostanak za koji želite promijeniti status te kliknuti na “Uredi”. U prozoru koji se otvorio možete promijeniti status i tip te unijeti razlog izostanka.

Zašto mi nije vidljiva nova školska godina u e-Dnevniku iako je otvorena?

Razredne knjige za novu školsku godinu na sučelju za odabir razredne knjige nisu vidljive sve dok ne povučete razredne odjele iz e-Matice za novu školsku godinu. Za kreiranje razrednih odjela potrebno je na postavkama škole odabrati opciju “Razredni odjeli i grupe”. Nakon toga trebate kliknuti na “Kreiraj razredne odjele” i odabrati novu školsku godinu. Nakon što kreirate razredne odjele oni će biti dostupni za odabir na sučelju za odabir razrednih knjiga.

Imaju li nastavnici uvid u izvještaj Radni sati po predmetu?

Da, nastavnici mogu pregledati navedeni izvještaj za predmete koje predaju u razrednome odjelu. Za prikaz izvještaja potrebno je u razrednoj knji*zi odabrati “Izvještaji” te nakon toga “Izvještaji za razredni odjel”. U izborniku s popisom izvještaja za razredni odjel odaberite “Radni sati po predmetu” kako biste dobili uvid u upisane radne sate za predmet koji predajete.

Kako se upisuju izvannastavne aktivnosti u e-Dnevnik?

e-Dnevnik administrator treba dodati na razinu škole (Odaberi predmete za školu) predmet Izvannastavne aktivnosti, a zatim treba svim nastavnicima koji imaju izvannastavne aktivnosti postaviti da predaju taj predmet (Dodijeli nastavnicima predmete). Nakon toga svaki razrednik treba u svom razredu dodati navedeni predmet sa statusom “Izvannastavna aktivnost” i predmetu dodati nastavnike koji imaju izvannastavne aktivnosti za taj razredni odjel. Svaki nastavnik koji održava izvannastavne aktivnosti treba kreirati kombiniranu grupu s nazivom aktivnosti koju vodi i u tako kreiranu grupu dodati učenike. Evidenciju ostvarivanja izvannastavnih aktivnosti nastavnik upisuje u kombiniranu grupu koju je kreirao.

e-Dnevnik za nastavnike - CARNET (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5683

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.